Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já už pod Jeho ochranou jsem, je v mém srdci. Děkuji za komentáře... :-)

0 0
možnosti
Foto

jj, to je právě přesné pochopení základní myšlenky, že z modré může vyjít žlutá a záleží na člověku, jak to využije. Korán může někdo vzít jako důvod k tomu, aby šířil nenávist a druhý jako důvod k tomu, aby se choval láskyplně. Takže budeme lidi posuzovat z toho, jestli čtou Korán nebo z toho, jak se chovají?  :-)

0 0
možnosti
PJ

Podle toho, jak se chovaji, stejne jako Buh.

1 0
možnosti
PJ

Pani Vlckova, pravdu mate asi tak v kazdem osmem slove.  To je samozrejme parafraze, ne fakt.  Cela Bible se zneuzit neda, jen jeji vytrzene casti.  Koran je slatanina, kde si opravdu muze kazdy vybrat co chce - slusny clovek slusne chovani a nenavistnik vrazdeni v redakci.

Co se tyce vasich "pravd" o Bohu je to k pousmani - vlastne rikate, ze modra muze byt i cervena, kdyz se na ni divame dost dlouho a z jisteho pohledu.  Bibli (ani Koranu) nemusite verit, ale prece jenom je nutne byt logicky a konzistentni v posuzovani textu ruznych nabozenstvi, jinak vam vyjde to, co co vam vyslo - modra je zluta je cervena...

0 0
možnosti
PK

A víte vy, že inkvizice vznikla proto, aby chránila neprávem obviněné před lynčem a že se jí to celkem dařilo? Že nejhorší forma (španělská invizice) nebyla organizací církevní, ale světskou (podřízenou španělskému králi)? Že se používala ke světským cílům - kromě likvidace králových odpůrců taky plnění státní kasy?

Křížové výpravy jistě měly i temné stránky (např. dětská výprava, útok na Cařihrad), ale jedna z jejich rovin byla ochrana křesťanských území před expanzí saracénů. tedy čistá sebeobrana.

Já jsem korán nečetl (ani nemohl, neumím arabsky). Ale mnoho lidí cituje pasáže, kde se mluví o kamenování, zabíjení nevěřících a jiné nepřijatelné věci. Jasně, to v bibli (zvláště starém zákoně) najdeme taky. Ale zásadní rozdíl je v tom, že u koránu to není jen otázka extrémistů. Dělaly se průzkumy mezi tzv. umírněnými muslimy na západě a drtivá většina souhlasila, že by rádi zavedli v zemi, kde žijí, šaríju. Také většina souhlasila s tím, že šaríja je nadřazená zákonům dané země. A malá většina (pokud si to pamatuju dobře, tak kolem 55%) souhlasí, že kamenovat se musí... Dokonce to oficiálně, v rozhovoru pro iDnes, přiznal i šéfmuslim ČR. Také štvavé a nenávistné rpojevi imámů proti rodné zemi jsou poměrně běžné. Taková nahrávka dokonce utekla i u nás, z brněnské mešity.

Takže si nějak nejsem jistý, jestli je to o zneužití koránu. Ale možná mi všichni kecali.

2 0
možnosti
Foto

Hm... o tom a proto jsem ten článek celý psala. Právě přesně toto je ten důvod. Pro pochopení, že jakákoliv myšlenka je určena ke zkoumání, pochybování, tázání se proč byla řečena, co chtěla původně způsobit. Prostě pochopení a ne doslovnému papouškování. Což je přesně to, co se děje i s Koránem i Biblí a vůbec všemi myšlenkami (ať už je vyslovili lidé "význační" nebo jen prostí). Všichni, kterých si hluboce vážíme za to, jakou lidskostí a porozuměním oplývali, dělali přesně toto. Ptali se. Ptali se tak dlouho, až se propracovali k definitivní odpovědi. Až byli schopní vše vidět z více úhlů a ne jen z jednoho omezeného... Já bych Vám mohla na každou Vaši větu, kterou jste v komentu napsal a jíž jste nějakou skutečnost ohodnotil z jednono úhlu pohledu (tedy buď jako špatnou nebo jako dobrou), uvést naprosto relevantní opačný úhel. Ne proto, abych Vám ten Váš dokázala vyvrátit, ale proto, aby bylo patrné, že vždy se to dá brát i opačně a tedy abych podpořila přesně to, o co v článku šlo, že je to v lidech, jak myšlenku použijí a ne v samotných myšlenkách... :-)

1 0
možnosti
Foto

Odnáším si z diskuze ponaučení, že srážka se sluníčkáři může být daleko horší než srážka s blbcem;-)

Dobrou noc a dobré ráno.

0 0
možnosti
Foto

;-D jojo, to se stává... :-) Tak na rozloučenou (nebo na dobré ráno) mám pro Vás poslední zprávu (pouze pro inspiraci a zamyšlení): mám kamarádku, která se narodila a vyrostla na vesnici. od malička chodí do kostela, někdy i dvakrát denně absolvuje mši, když má potřebu útěchy a povzbuzení, denně čte a cituje bibli, poslouchá pozorně všechna kázání, chodí ke zpovědi atd. Ta holka v životě vědomně mouše neublížila. Její osud není ani zdaleka z těch nejlehčích (a přitom si nestěžuje a plně spoléhá na Boží vůli). A ještě dokáže rozdávat obrovskou lásku a porozumění ostatním kolem sebe. Takže podle toho, co byste zřejmě i Vy tak označil, je naprosto vzorná křesťanka. A víte co? Ona se ptá. Každou větu z Bible si nechává několik dní projít hlavou, obrací ji naruby a nahlíží ze všech stran, pochybuje, ptá se: Bože, jak jsi to myslel? A proč jsi to vlastně řekl? Nedělá jí problém dvojstranný dialog s Ním, denně se modlí o porozumění Jeho slovům a smyslu činů Ježíše, denně děkuje za každý, i sebemenší zázrak, kterých si v životě velmi často všímá. A i ona je schopná Boha nazvat jakýmkoliv jménem, i ona tvrdí, že peklo i Satan je uvnitř nás samých, že i Ježíš měl svou temnou stránku a že to byl velmi odvážný člověk a že všichni jsme Božími dětmi a všechnu Jeho lásku máme už v sobě. Myslíte, že je pomýlená a špatně čte Bibli? :-)

0 1
možnosti
Foto

P36e71t12r 84N11o82v61á30k

8. 1. 2015 22:06

Zajímalo by mne kolik diskutujích zde vlastně četlo slovo od slova Bibli, Korán, Talmud a jiné svaté knihy. Já se domnívám, že skoro nikdo. Protože i Bible je plná nenávisti. Ale také lásky a nebo jen konstatování tehdejších surovostí. Korán vznikl o něco později, ale píše se v něm i ježíšovi a Marii. V Koránu na rozdíl od Bible nebyl Ježíš ukřižován ale zachráněn bohem. Ale kdo hledá jakési důkazy špatnosti náboženství v těchto knihách, tak je poněkud naivní. Ta se dá totiž nalézt skoro všude a nebo naopak přehlížet. Kdo udělal tento hnusný čin, nemohl být skutečným věřícím jakékoli víry. Stejně jako kdysi křižáci nebyli skutečně věřící. Vždyť v Bibli je napsáno, že nazabiješ, ale naopak budeš milovat bližního svého.

2 2
možnosti
Foto

Za nadpis i některé jiné myšlenky v blogu karma :)

1 1
možnosti
PK

Svaté války? Že by proto, protože musulmáni dobili španělsko, kus francie, sicíliI? Ovládly středozemí uvrhly evropu do bídy díky znemožnění obchodu. Zotročování evropanů. Znásilnování jeptišek. Táhli na byzancí. Až tehdy papež vyhlásil křížovou výpravu. Kde se křižáci chovali daleko lépe, než kdy musulmáni u nás. Lidi jako vy jsou mor. Omlouváte se za naše předky utlačitelům, tehdejším i dnešním.Ty lidi šli bojovat za evropu přes celej tehdy známej svět, museli prodat svoje majetky na zbroj a věděli že tam umřou, přesto to udělali. Dnes se na ně plive.

3 1
možnosti
BH

Jenomže Jirásek neměl rád katolíky , proto psal romány , kde očerňoval církev jak mohl. Na jeho románech není zbla pravdy. A bolševik také dělal co mohl. Výsledek : debilní multikulti sluníčka!! Už mně ta socialistická verbež notně štve !!!!!! Všechna sluníčka táhněte do pr.... A UŽ SE NEVRACEJTE!!!!!!

0 0
možnosti
Foto

Nosným tématem biblického Starého zákona je vina.

Nosným tématem biblického Nového zákona je odpuštění a vykoupení.

Nosným tématem Koránu je nenávist.

11 2
možnosti
Foto

Hezky jednoduše a srozumitelně napsánoR^

4 2
možnosti
JS

Váš článek je značně naivní a je zřejmé, že Vaše znalosti problematiky jsou poměrně mělké.

Když si přečtete evangelia Nového zákona Bible, tak zjistíte, že Kristus neváhal podat ruku lidem, kterých se ostatní štítili, a i na kříži modlil za své katy. Nedovedu si představit, jak by se Kristův příklad dal nějak zneužít. To, co vidíme v historii evropského středověku - to není zneužití křesťanství - to je popření křesťanství. Upalování lidí, hromadění majetku církví a válčení je dokonalým popřením principů křesťanství. Někteří papežové dokonce zakazovali lidem Bibli číst.

Ale jak je na tom Korán? Stav současné islámské společnosti všude na světě není popřením slov Koránu, ale jejich naplněním. Společenský chaos, nevýkonnost, zkáza a násilí - to je přímo dokonalý obraz stvořitele islámu - Muhammada. Tento muž, který je muslimy považován za nejlepšího člověka, který kdy žil, vyvraždil celé kmeny, nechal usekávat hlavy svým odpůrcům, nechal mučit zajatce, aby z nich dostal úkryty majetku přepadených vesnic, pořádal nájezdy na obchodní karavany, bral si všechny ženy, jakých se mu zachtělo... Byl to vrah a lupič. Hitler starověku. Zmíním jedinou historickou událost. Roku 627 nechal Muhammad useknout hlavu všem mužům židovského medínského kmene Bení Quarajzá (Banu Kurajza). Trvalo to celý den a celou noc. Mrtvá těla sťatých osob byla svržena do obrovského příkopu vykopaného podél medínského náměstí a zahrabána. Pozůstalé ženy a děti byly prodány jako otroci. Tohle je ten ďábel islámu. Alláh není totožný s Bohem Bible. Alláh v Koránu nevěřící pálí ohněm a stahuje z kůže a "kdykoli vyschnou kůže jejich, vyměníme je za jiné, aby tak trestu okusili". Alláh je Bůh mučírny. A přesně podle toho islámský svět vypadá. Islám nevyhnutelně vede k násilí. A pokud to nedokážeme jasně říci, bude to horší a horší. Není umírněný islám, jsou jen muslimové, kteří islám nedodržují tak důsledně.

4 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 268x
Jindřiška Vlčková (1977). Během imaginární přípravy na život vystudovala Audiovizi (scénáristika, režie, kamera) a v následné kruté schizofrenní zkušenosti i Sociální pedagogiku. Od té doby balancuje neustále na hraně mezi realitou a fikcí, propadlá bludu o vnitřní svobodě. Věčná teoretička, která  své novoty hned zkouší v praxi, aby měla jistotu, že opravdu nefungují. Miluje, že miluje, protože to jediné má v životě opravdu smysl. Je autorkou projektu Dialogy s Duší (www.dialogysdusi.cz), pracuje v destigmatizačním projektu Studio 27 "zaostřeno na duši" pod Fokusem Praha, ve společnostech Dobré místo a ČSDZ a stále tvoří. Až se někdy ocitne na odpočinku v léčebně, už o ní neuslyšíte, ale do té doby bude všechny inspirovat.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky