Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studio 27 "zaostřeno na duši"

„Když jsem procházela atakou, dostávala jsem se do takového stavu, kdy jsem vnímala svět úplně nerozlišeně, neexistovaly žádné pojmy, žádné obsahy, neexistovala žádná přesvědčení, nic, co je dobré a špatné."

Chtěla bych představit velmi netradiční projekt pod hlavičkou Fokusu Praha. Jak již sám jeho název napovídá, jeho posláním je pronikat do tajů duševního zdraví. Do centra pozornosti se dostává i problém stigmatizace lidí se zkušeností s duševním onemocněním v současné společnosti. Členové filmařského a žurnalistického týmu otevřeně mluví o své vlastní zkušenosti, o střetu s předsudky i nepochopením většinové společnosti. Realizátory projektu jsou totiž převážně lidé s vlastní psychiatrickou zkušeností (většinou ze schizofrenního okruhu).

„Když jsem procházela atakou, dostávala jsem se do takového stavu, kdy jsem vnímala svět úplně nerozlišeně, neexistovaly žádné pojmy, žádné obsahy, neexistovala žádná přesvědčení, nic, co je dobré a špatné. A já jsem se ocitla v bodě, od kterého jsem byla nucená sama pro sebe si rozhodnout, co chci přijmout a co ne. A to právě v souvislosti s tím, jestli chci existovat v této společnosti a tím pádem přijmout některé z jejích pravidel tak, abych byla schopná v ní dál žít, anebo ne.“ říká členka týmu Studia 27 "zaostřeno na duši" Jindřiška Vlčková.

Součástí projektu Studio 27 (studio27zaostreno.blogspot.cz)  je cyklus veřejných besed se známými osobnostmi, které mají co říci i k oblasti duševního zdraví. To je důležité pro porozumění individuálním i kolektivním duševním zkušenostem a krizím (tedy i k nalézání způsobů jejich úspěšného zvládání v rámci běžného života) a pro postupné překlenování propasti mezi lidmi s duševním onemocněním a ostatními.

Z filosofického hlediska na fenomén duševního onemocnění spolu s moderátory Tomášem Vaňkem a Jindřiškou Vlčkovou nahlížel v květnu při besedě v kavárně Liberál profesor Miroslav Petříček: „To, čemu se říká šílenství, je prostě věc dominantně kulturní povahy. Kultura je to, co definuje šílenství. A ono je možné nějak to šílenství integrovat do kultury. To jsou příklady různých bláznů a podobně, kteří jsou moudrými rádci králů. Nebo antropologicky víme, že jsou určité rituály v kulturách a tak. Ty se vlastně vyznačují tím, že dochází k jakémusi zvláštnímu vytržení z běžného světa, přičemž ale ten rituál nemá diváky a herce, protože jsou na něm účastni všichni. To znamená, že nebezpečný vnějšek je nějak, v rámci toho rituálu, uvnitř společnosti.“

Na otázky moderátorů Michala Kašpara a Tomáše Vaňka odpovídala novinářka Jarmila Balážová. Hovořila o pozici stigmatizovaných lidí v médiích, ať už na základě národnosti nebo zkušeností s duševním onemocněním. Jako tisková mluvčí ministra pro lidská práva se zasloužila o to, že se v těchto dnech objevilo v hlavních médiích téma duševního zdraví ve spojitosti s právy pacientů. Bylo to podle jejích slov velmi náročné, neboť média se většinou drží zaběhaných a negativních stereotypů.

O psychiatrické problematice redaktoři Jindřiška Vlčková a Břetislav Košťál besedovali s Filipem Španielem, doktorem a výzkumníkem z pražského Národního ústavu duševního zdraví. Jeho úžasně lidský postoj k lidem potýkajícím se s psychickým onemocněním ilustruje třeba odpověď na dotaz jedné z divaček, jak má připravit svou dospívající dceru na skutečnost, že její máma i strýc jsou schizofrenici: „Tak především: máma není schizofrenik! Máte jméno, máte svoji historii, máte svoje lásky a nenávisti a máte svoji životní cestu a nejste nálepka „schizofrenik“. Nejhorší je se takto onálepkovat a to že my to děláme taky jako lékaři, mě to přijde hrozné. Vy jste prostě člověk ve své košatosti, ale máte třeba tu nebo onu diagnózu. A to je vlastně klíč k tomu, jak Vás mají vnímat ti ostatní. Jako mámu, která má tyhlety problémy čas od času. Ale to není máma, to je prostě nějaká nemoc, která je na povrchu, ale to není to uvnitř.“

Připravena jsou další setkání, jejich hosty budou mimo jiné Táňa Fišerová či Jaroslav Dušek. Besedy jsou pořádány v útulných prostorách kaváren či divadel. Kromě sestřihu z akcí vzniknou v rámci projektu i desetiminutové reportáže o životech a názorech protagonistů a kreativní spoty informující o oblasti duševního zdraví. Všechny výsledky činnosti týmu je možné najít na internetovém kanálu youtube a v podobě článků na webových portálech a v médiích zabývajících se tématem duševního zdraví (např. Lidemezilidmi.cz, na Facebooku či Google+, Bloggeru, v tištěných médiích jako je Esprit a Mosty a dalších).

Předkladatelé projektu Studio 27 se zavázali, že zajistí pokračování projektu i v dalších letech po skončení podpory z Norských fondů.

„Do budoucna uvažujeme i o dalších zajímavých aktivitách, jako je například zřízení uceleného publicistického kanálu či založení samostatné sociální firmy umožňující dlouhodobé zaměstnávání lidí s duševním onemocněním na kvalifikovaných pozicích v audiovizuální tvorbě.“ uvedl manažer projektu Studio 27 „zaostřeno na duši“ Břetislav Košťál.

Kontakt: studio27zaostreno@gmail.com, studio27zaostreno.blogspot.cz

Projekt je podpořen z Norských fondů v rámci Programu CZ11 Iniciativy v oblasti veřejného zdraví.

Autor: Jindřiška Vlčková | pondělí 13.7.2015 21:36 | karma článku: 8,86 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Jindřiška Vlčková

Úžasně expresivně vyjádřené zkušenosti mladého muže z toxické psychózy

Toxická psychóza je plná strachu o vlastní život. Začtěte se do poutavého vyjádření stavů mladého muže, které vám přiblíží hrůzu této nemoci. Reálnou hrůzu vzniklou z domněnek, iluzí, spojování nesouvisejících jevů.

26.8.2015 v 9:15 | Karma: 7,72 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Nový přístup ke komunitní péči o duševní zdraví

V těchto dnech se hodně hovoří o reformě psychiatrické péče, ale stále nejsou vidět podstatné změny. Přesto již přilétají první vlaštovky v podobě nových přístupů a aktivit.

12.8.2015 v 17:54 | Karma: 5,64 | Přečteno: 162x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Nebe, peklo, ráj...

Ďábla si vytváříme my sami. Je to náš zosobněný pocit viny za činy, které nejsou v souladu s naší podstatou.

11.8.2015 v 11:53 | Karma: 10,00 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Neočekávatelnost některých reakcí při schizofrenii a otázka zneužití schizofrenního stavu okolím

Nedávno jsem sem začala psát o své nemoci. V komentářích pod mým článkem se objevilo zajímavé téma: jsme my schizofrenici opravdu tak nevypočitatelní? Lze zavčas dešifrovat náš stav okolím tak, aby se dalo vyvarovat problémům?

25.7.2015 v 5:29 | Karma: 30,42 | Přečteno: 2598x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Co zažívají a vnímají schizofrenici

Setkávám se s tím, že lidé trpící duševní nemocí a především schizofrenií se za své prožitky často stydí a jsou nešťastní z nepříjemných stavů a přitom je nemají ostatním jak sdělit a vysvětlit, aby byli pochopeni a dostalo se jim

15.7.2015 v 11:53 | Karma: 15,05 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 268x
Jindřiška Vlčková (1977). Během imaginární přípravy na život vystudovala Audiovizi (scénáristika, režie, kamera) a v následné kruté schizofrenní zkušenosti i Sociální pedagogiku. Od té doby balancuje neustále na hraně mezi realitou a fikcí, propadlá bludu o vnitřní svobodě. Věčná teoretička, která  své novoty hned zkouší v praxi, aby měla jistotu, že opravdu nefungují. Miluje, že miluje, protože to jediné má v životě opravdu smysl. Je autorkou projektu Dialogy s Duší (www.dialogysdusi.cz), pracuje v destigmatizačním projektu Studio 27 "zaostřeno na duši" pod Fokusem Praha, ve společnostech Dobré místo a ČSDZ a stále tvoří. Až se někdy ocitne na odpočinku v léčebně, už o ní neuslyšíte, ale do té doby bude všechny inspirovat.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky