Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pocity a opravdový vztah

Nikdo z nás nemusí hlídat nebo nějak korigovat, co cítí a co si myslí. Naopak. Když se omezujeme, když se snažíme něco v sobě potlačit, tak jdeme z jednoho problému do druhého. Neříkám, že neděláme chyby, že špatně neodhadneme situaci a můžeme někomu ublížit. Neříkám, že nemáme citlivě zvažovat, jak přesně to druhému sdělit. Ale nikdo nemá právo nám diktovat, že nesmíme být zamilovaní, že nesmíme cítit třeba i nenávist a zoufalství. A hlavně, že nesmíme dovolit, abychom podlehli touze být s někým, na kom nám záleží.

Je možné, že nás ten člověk odmítne. Je to ale naše chyba, že jsme takoví, jací jsme a že cítíme občas tak intenzivně, že máme touhu to vyjádřit? Sdělit druhému, jak moc nás zasáhl?

Nemůžou nás mít všichni rádi, to nejde. Ostatní mají taky právo na to, aby nám nechtěli porozumět. Taky

Stránka Přítomný oka mžik

Moje FB stránka (viditelná i z prostředí mimo FB) Přítomný oka mžik, je FB komunita pro sebe si vědomé autory a všechny jejich čtenáře.

Motto: Milovat znamená cítit dech života v každé buňce svého těla a něžně jej rozfoukávat do okolí. Všichni, kdo máme touhu měnit s...vět k lepšímu, nebojme se to projevit. Zde třeba formou básní, krátkých textů či třeba i jednovětných sebevyjádření. Kdokoliv byste chtěli nějaký svůj původní autorský příspěvek vložit, udělejte to, po schválení se objeví na timeline stránky.

mají právo na to, aby se stáhli, když si myslí, že třeba nejsme lidé, kteří by byli hodni toho, aby se kvůli nim vůbec trápili. Pokud o takového člověka opravdu stojíme, tak s ním musíme mluvit. Ale ne ublíženě. Nebo z pozice viny. Ale otevřeně a upřímně. Vysvětlit mu, že právě proto, že ho máme rádi, se občas chováme i hloupě a jsme už prostě takoví, že někdy neumíme náklonnost vyjádřit přesně tak, jak by si přál nebo jak očekával. Že to však vyjadřujeme nejlépe, jak to umíme. A že víme, že už to nevrátíme, ale že jsme to dělali v dobré víře a doufáme, že nám to nebude zazlívat až do konce života.

Můžeme tím něco ztratit? Ano, můžeme. Svou důstojnost. Své ego. Můžeme ztratit tvář sami před sebou, možná i před tím druhým. Ale co nemůžeme nikdy ztratit, to je porozumění sám sobě. Pochopení, proč jednáme, jak jednáme a že každý jsme prostě originál a není to špatně.

Láska je něco, co Tě nikdy neomrzí. Cítíš ji stále, ať se děje cokoliv. I kdyby Ti ten člověk ubližoval, stejně ho budeš stále milovat. Budeš se muset třeba vzdát jeho blízkosti pro své vlastní bezpečí. Ale na Tvých citech to nic nezmění... I kdyby ses musel smířit s odmítnutím, s tím, že s Tebou ten druhý třeba zrovna být nechce, nikdy si ho nepřestaneš vážit, nikdy mu ve skutečnosti nepřestaneš být nablízku, i kdyby se odstěhoval třeba o sto kilometrů dál. I kdyby si našel někoho jiného, s kým bude šťastný. A tak kdykoliv si uvědomí, co pro něj ve skutečnosti znamenáš a kdykoliv najednou změní názor, budeš stále vedle a tehdy se rozhodneš, jestli stojíš o to být s ním nebo už se od té doby něco změnilo. A tak je to i opačně.

Bůh nad námi bdí a vždy v Něm máme vše, co potřebujeme, abychom mohli být šťastní. Protože máme obrovskou sílu milovat. Nezáleží na tom, jestli ten člověk naši lásku opětuje nebo ne. My ji proto přeci nepřestaneme cítit. To by pak nebyla láska, ale jen nějaké chvilkové pomýlení. A pokud lásku cítíš, je vždy naděje, že to si to ten druhý plně uvědomí a přestane se odvracet. Že se vše urovná a dokonce to bude pevnější než dřív. Pevnější proto, že opravdový vztah mohou mít jen lidé bez ega. Ani dvě ega, ani jedno ego, ba ani půl ega nemůže ve vztahu existovat. Jakákoliv touha vlastnit musí bezpodmínečně pryč. A jakmile mají oba partneři svobodu, jakmile na sobě nejsou závislí, ale stojí každý na svých nohou a bezvýhradně se respektují, teprve tehdy vznikne pevné pouto na základě dobrovolnosti. Už ne nutkavé potřeby, ale dobrovolného odevzdání. Pokud o takový vztah stojíš, nikdy to nevzdávej. Nikdy nezapírej sám sebe, to, co cítíš. Nesnaž se hledat v sobě neustále chyby a svalovat na sebe vinu za to, že jsi, jaký jsi. Naopak hledej příležitost, jak druhému projevit úctu. Úctu člověka, který si je vědom toho, že i on si úctu zaslouží…

 

 

Autor: Jindřiška Vlčková | čtvrtek 19.3.2015 5:00 | karma článku: 6,69 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Jindřiška Vlčková

Úžasně expresivně vyjádřené zkušenosti mladého muže z toxické psychózy

Toxická psychóza je plná strachu o vlastní život. Začtěte se do poutavého vyjádření stavů mladého muže, které vám přiblíží hrůzu této nemoci. Reálnou hrůzu vzniklou z domněnek, iluzí, spojování nesouvisejících jevů.

26.8.2015 v 9:15 | Karma: 7,72 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Nový přístup ke komunitní péči o duševní zdraví

V těchto dnech se hodně hovoří o reformě psychiatrické péče, ale stále nejsou vidět podstatné změny. Přesto již přilétají první vlaštovky v podobě nových přístupů a aktivit.

12.8.2015 v 17:54 | Karma: 5,64 | Přečteno: 162x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Nebe, peklo, ráj...

Ďábla si vytváříme my sami. Je to náš zosobněný pocit viny za činy, které nejsou v souladu s naší podstatou.

11.8.2015 v 11:53 | Karma: 10,00 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Neočekávatelnost některých reakcí při schizofrenii a otázka zneužití schizofrenního stavu okolím

Nedávno jsem sem začala psát o své nemoci. V komentářích pod mým článkem se objevilo zajímavé téma: jsme my schizofrenici opravdu tak nevypočitatelní? Lze zavčas dešifrovat náš stav okolím tak, aby se dalo vyvarovat problémům?

25.7.2015 v 5:29 | Karma: 30,42 | Přečteno: 2598x | Diskuse| Společnost

Jindřiška Vlčková

Co zažívají a vnímají schizofrenici

Setkávám se s tím, že lidé trpící duševní nemocí a především schizofrenií se za své prožitky často stydí a jsou nešťastní z nepříjemných stavů a přitom je nemají ostatním jak sdělit a vysvětlit, aby byli pochopeni a dostalo se jim

15.7.2015 v 11:53 | Karma: 15,05 | Přečteno: 735x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 268x
Jindřiška Vlčková (1977). Během imaginární přípravy na život vystudovala Audiovizi (scénáristika, režie, kamera) a v následné kruté schizofrenní zkušenosti i Sociální pedagogiku. Od té doby balancuje neustále na hraně mezi realitou a fikcí, propadlá bludu o vnitřní svobodě. Věčná teoretička, která  své novoty hned zkouší v praxi, aby měla jistotu, že opravdu nefungují. Miluje, že miluje, protože to jediné má v životě opravdu smysl. Je autorkou projektu Dialogy s Duší (www.dialogysdusi.cz), pracuje v destigmatizačním projektu Studio 27 "zaostřeno na duši" pod Fokusem Praha, ve společnostech Dobré místo a ČSDZ a stále tvoří. Až se někdy ocitne na odpočinku v léčebně, už o ní neuslyšíte, ale do té doby bude všechny inspirovat.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky